lauantai 28. marraskuuta 2009

Kuvia Anna Jotain -päivän annista

Anna Jotain -päivä 27.11.2009

Tänä vuonna, 27.11. Älä Osta Mitään -päivän rinnalle kehittyi myös Anna Jotain -päivä, jolloin kuka tahansa voi antaa oman (taide)aarteensa tuntemattoman kanssakaupunkilaisen löydettäväksi. Esimerkkiä näytti Valokuvagalleria Hippolyte: Ryhmä valokuvataiteilijoidenliiton kokelasjäseniä jätti teoksiaan iltapäivän aikana eri puolille kaupungin julkiseen arkitilaan. Mm. Asematunnelille, muutamaan ravintolaan, huonekaluliikkeeseen, porttikonkiiin ja metroon annettiin taidetta!









maanantai 16. marraskuuta 2009

Anna Jotain -päivä perjantaina 27.11.2009

Anna Jotain -päivä 27.11.2009


Marraskuun lopussa vietetään perinteisesti Älä Osta Mitään -päivää. Tänä vuonna, 27.11. sen rinnalle kehittyy myös Anna Jotain -päivä, jolloin kuka tahansa voi antaa oman (taide)aarteensa tuntemattoman kanssakaupunkilaisen löydettäväksi.


Esimerkkiä näyttää Valokuvagalleria Hippolyte: Ryhmä valokuvataiteilijoidenliiton kokelasjäseniä ulkoiluttaa ja jättää teoksiaan päivän aikana eri puolille kaupungin julkiseen arkitilaan. Hippolyte haluaa tarjota kokelasjäsenilleen mahdollisuuden yhdessä tekemiseen, valokuvataiteen arvojen ja paikkasidonnaisuuden pohtimiseen.


Anna Jotain -päivään saa mieluusti osallistua kuka vaan: valitse teos, jonka/jotka haluaisit jättää julkiseen tilaan löydettäviksi. Teokset voivat olla pieniä tai suuria, värivirheellisiä tai kakkoslaatua, tärkeintä on tilaisuus antaa ja ilahduttaa. Kaiva esiin työväenopiston ensimmäinen dreijauskulho, yläkoulun onnistunein hiilipiirros tai vintillä pölyyntynyt valokuva. Säästä riippuen kääri se pakettiin tai jätä nakuksi. Kirjoita mukaan viesti tuntemattomalle kanssakaupunkilaiselle, ja jätä teos marraskuun 27. päivänä paikkaan josta toivot sen etsiytyvän uuteen hyvään kotiin.


Tempaus on osa Hippolyten juhlavuoden Yhteinen Leikki -projektia, joka on pyrkinyt vuonna 2009 sekoittamaan ja uudelleenjäsentämään valokuvan ja tilan erilaisia suhteita.



Lisätietoja saat Yhteisen Leikin kuraattoreilta:


Meiju Niskala 041 4584 854

Joel Rosenberg 050 565 8793

tiistai 15. syyskuuta 2009

Valokuva-aarteenetsintä 25.9.-4.10.09

Touko Heikkinen ja Ilkka Karhu
VALOKUVA-AARTEENETSINTÄ

Kaupunkiympäristöön piilotettu valokuvanäyttely
25.9. – 4.10.2009

Lähtöpiste ja aarrekartta noudettavissa:

Art Fair Suomi-näyttelystä, Kaapelitehtaan Valssaamo & Puristamo
Ma-pe 11-19, la-su 12-16

Suomen Valokuvataiteen Museo
Kaapelitehdas 
Tallberginkatu 1G 
Helsinki
Ti – Su klo 11-18


Taiteilijat Touko Heikkinen ja Ilkka Karhu kutsuvat kaikki valokuvasta kiinnostuneet osallistumaan leikkimieliseen aarteenetsintään Ruoholahden kaupunginosaan.
Aivan kaapelitehtaan lähiympäristöön on sijoitettu valokuvateoksia, joihin osallistujat
pääsevät tutustumaan, vain jos löytävät ne kartan ja vihjeiden avulla.

Reitti on vaikeusasteeltaan helpohko, mutta kokeneempia aarteenetsijöitä varten on
noin kilometrin pituisen reitin varrelle piilotettu muutama haastava kohde, jotka
vaativat etsijöiltään älynnystyröitä ja tarkkaa havainnointikykyä.

Taiteellisena motiivina Heikkisellä ja Karhulla on ollut tutkia urbaaniin ympäristöön
sijoitetun valokuvan mahdollisuuksia, sekä venyttää perinteistä taidenäyttelyn
konseptia kohti kokeellisempaa ja katsojiltansa aktiivisempaa otetta vaativampaan
suuntaan. Astumalla ulos kaupunkiympäristöön, astutaan samalla ulos
taidegallerian laatikosta - valkoisten seinien sijasta kaupunkimaisema
toimii kuvien raameina ja oleellisena rakennuselementtinä.

Valokuva-aarteen etsinnän tärkein katsojilleen tarjoama anti on ehdottomasti
yllätyksellisyys ja vilpitön löytämisen ilo. Reitti sopii erinomaisesti lapsiperheille
ja muille lapsenmielisille!


Touko Heikkinen (synt. 1978) on valokuvauksesta innostunut performanssitaiteilija ja
metsänhoitaja. Parhaillaan hän suorittaa Teatterikorkeakoulussa Esitystaiteen- ja
teorian maisteriohjelmaa.

Ilkka Karhu (synt. 1978) on urbaaniin maisemaan ihastunut valokuvaaja ja vapaa
kirjoittaja. Parhaillaan hän suorittaa Taideteollisessa korkeakoulussa Ympäristötaiteen
maisteriohjelmaa.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Filippo Zambon: Wherever you love, you are

Lauantaina 29. syyskuuta 11-17/ On Saturday 26th of September 2009 11am to 5pm

Lasipalatsin ja Forumin välissä. In between of Lasipalatsi and Forum. Helsinki

My project helps people to find their own place, the location of their dreams.
Because everyone has the right to decide and choose where to be.

"Wherever you love, you are" it's an itinerant photo studio project. There will be a studio nearby the biggest shopping centre in Helsinki: Kampin Keskus. The studio will be very simply made, just a big white background, a projector and of course a camera. The models will have the possibility to choose between several landscapes to project on the background and in which to set their dreams’ portrait.

tiistai 5. toukokuuta 2009

4m²-projekti


4m2-projekti 8.-10.5.2009
Kohde avautuu 8.5. klo 13
Taiteilijat paikalla pe 8.5. klo13-19 ja la-su 9.-10.5. klo 10-19
Ruoholahdentori, Helsinki

Näkyvätkö sinussa menneisyytesi maisemat? Jatkuuko koti ikkunasta ulos ja pihalle, vai jääkö koti paikaksi jossa käydään vain nukkumassa?
Ruoholahteen yhdeksi viikonlopuksi toukokuussa avautuva 4m2-projekti kutsuu tarkastelemaan ympäristöämme osana meitä itseämme. Kävijöille avoin sisään käveltävä neulansilmäkamera heijastaa neljä vaihtoehtoista maisemaa seinilleen. Voimme vaikuttaa vain tiettyyn pisteeseen asti siihen, missä elämme. Millaisessa maisemassa sinä asuisit jos voisit?
4m2-projektin järjestää ryhmä Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoita. Projekti on osa valokuvagalleria Hippolyten järjestämää Yhteinen leikki! monitaidetapahtumaa.

4m2-projekti = Liisa Hietanen, Niina Huovinen, Viliina Koivisto, Laura Rytkönen

http://www.hippolyte.fi/projekti/tiedote/Yhteinen_leikki.html
info: Liisa Hietanen 040-8311424 Laura Rytkönen 040-7687379
liisa.hietanen@cult.tamk.fi, laura.rytkonen@cult.tamk.fi

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Eletyt Tilat

VAIHE 3: LAUANTAINA 14. MAALISKUUTA 2009, klo 15-17:30
**Là - bas: Eletyt tilat - valokuvan ja performanssin kohtaaminen tapahtumana**
Paikka: Taidemuseo Meilahti (Tamminiementie 6, Helsinki, www.taidemuseo.fi)



Performanssitaide, video ja nykyvalokuva ovat kehittyneet rinnakkaisina toisiinsa kietoutuneina muotoina niin mekaanisen jäljentämiskulttuurin kuin digitaalisenkin aikana. Elävä aika ja kuvina siirretty aika toimivat rinnan pysäytyksinä ja jälkinä.

Erilaiset kuvansiirtotekniikat ovat kuitenkin performanssitaiteilijan näkökulmasta alisteisia elävän kuvan merkityksille. Esteettisenä valintana performanssitaiteilijaa kiinnostaa siis elävä toiminta kuvana, esiintymistilanne ratkaisee valokuvan tai videon roolin esityksessä. Tähän liittyy mm. ajatukset toistosta tai kaksoiskuvan rakenteesta, siitä, mitä elävässä esityksessä parhaillaan tapahtuu ja minkä kuva näyttää dokumenttina, tai siitä, minkä kuva kertoo jo toteutuneen.

Niin esitysten kuin kuvienkin kohdalla muistimme tulee keskeiseen asemaan myös hetki sitten tapahtuneen tilanteen kohdalla. Se, miten miellämme tapahtumien kulun, vaihtelee persoonallisin painotuksin vaikuttaen muistamiseen. Tällöin puhutaan myös kuvan todistusvoimaisuudesta eli sen viittauksesta jo tehdyn teon toteutumaan. Tässä yhteydessä totuudellisuuden vaatimus ei merkitse naivia realismia, vaan taiteilijan mahdollisuutta sitoutua asemaansa, tilanteeseensa ja sanottavaansa.




Tapahtumassa esiintyvät performanssitaiteilijat:
Essi Kausalainen, Tanja Koistila, Panu Tyhtilä, Irma Optimisti ja Kaarina Ormio. Projisointi, dokumentointi performanssivalokuvaaja Antti Ahonen.




Alustava aikataulu:
Klo 15.00 avaus ja esittely Pekka Luhta
Klo 15.10 Essi Kausalainen
Klo 15.40 Panu Tyhtilä
Klo 16.10 Kaarina Ormio
Klo 16.40 Tanja Koistila
Klo 17.10 Irma Optimisti

Jokainen esitys liittyy esitystä edeltävään aikaan, josta mukana on kuvallinen taltiointi. Tässä tapahtumassa performansseista tulee taltiointien ja elävien läsnäolojen välisiä muotoja. Muodostuu kaksoisvalotuksia ainutkertaisista tilanteista tai osittaisen toiston mahdollisuuksia. Jokainen taiteilija on suunnittelut kuvamateriaalinsa ja niiden esityksiin yhdistämisen tavan. Edeltävä aika liittyy esitysaikaan ja tallenteet esitystilaan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Essi Kausalainen on helsinkiläinen performanssi- ja kuvataiteilija. Hänen valmistamansa esitys kommentoi elävän esityksen ja videon suhdetta sekä tarkastelee teoksen valmistumisen tapahtumaa.

Kuva- ja elokuvataidetaustaisen Panu Tyhtilän performansseissa on usein kyse moraalisesta riitistä, jossa fyysisen toiminnan prosessi tai ritualistinen käyttäytyminen sovittaa yhteen ristiriidat minuuden ja objektien, ilmiasun ja identiteetin, arkaaisen hyvän ja pahan välillä. Esityksen nimi on BVWIEYGU NDFIBVDZJFBV.

Kuvataiteilija Kaarina Ormio kirjoittaa performanssistaan Sisällä ja ulkona yhtä aikaa: ”On sisäinen ja ulkoinen todellisuus. On kuva joka hengittää ulos ja sisään. On maisema joka on kuva joka elää, ja joku liikkuu siellä kuin muistoissa, sillä nyt hän on läsnä. Tai kuva on hänen mielialansa, tai toiveensa. Kuva voi olla menneisyys tai tulevaisuus tai toinen samanaikainen todellisuus.”

Tanja Koistila on kuvataiteilija, joka työskentelee kuvanveiston, installaatioiden, videon ja performanssin välinein. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen esityksensä nimi on Kutsumattomat.

Matemaatikko Irma Optimisti on toiminut performanssitaiteilijana 20 vuotta Suomessa ja maailmalla. Taidemuseo Meilahdessa hän tekee esityksen Maisemakuvia. Se on pieni teos ruumiillisista identifikaatioista.

tiistai 13. tammikuuta 2009

Kaupunki värityskirjana

Stop harmaudelle, tylsyydelle ja arjelle! Värien juhlaa pimeyteen kesäisten valokuvien muodossa! Liiduin varustettu iskuryhmämme värittää Helsingin seinille pastellisävyin aurinkoisia hetkiä.

Ryhmäämme yhdistää opiskelu Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa. Saavumme 23.1. pääkaupunkiin ja toteuttamme julkiseen tilaan useita liitupiirustuksia. Koko kaupunki on meille täyttämätön värityskirja. Projisoimme seiniin valokuvia, jotka väritämme itsenäisiksi taideteoksiksi. Muutamme tammikuisen kaupunkinäkymän muistuttamaan hetkeksi kesästä ja hauskanpidosta. Piirustukset ovat aluksi kirkkaita, sitten haalistuvat ja lopulta viikon päästä katoavat yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin.

Saavumme paikalle pakettiautolla, kaivamme esiin lasten katuliidut ja näytämme, että aikuinenkin voi osallistua Yhteiseen leikkiin! Pidä silmät auki, kuvia voi ilmestyä minne vain.

Iskuryhmä: Kirsi Hellman, Laura Hetemäki, Mirka Kinnula, Anna Knappe, Essi Laurila, Jyri Lisowsky, Mari-Sohvi Miettinen, Timo Piikkilä ja Irene Stachon.

maanantai 12. tammikuuta 2009

Lautanen


Lautanen

Aika:
to 22.1.2009 - su 25.1.2009

Paikka:
Helsingin keskusta ja Yhteinen Leikki blogi

Kuvaus:
Lautanen on sosiaalisen kaupunkitilan tarkkailuprojekti. Miten ihminen käyttäytyy kun hän löytää kadulta rahaa posliinilautasella? Voittaako kiusaus ottaa kolikot itselle? Vai antaisiko tälle olemattomalle kerjäläiselle roposen lisää? Teoksessa kerjääminen on ulkoistettu ja ihminen jää turhaksi, kuten nykyään monella muullakin alalla. Kärsiikö tuottavuus tästä? Helsingin Sanomien (HS 8.1.2008) mukaan romanikerjäläinen ansaitsee yhden päivän aikana n. 10euroa. Paljonko saa pelkällä lautasella? Uskaltavatko ihmiset laittaa rahansa lautaselle, tänä talouden synkkänä aikana jolloin kaupunki virallisestikin on sitä mieltä, että kerjäläisille ei kannata antaa rahaa. Tämä kaikki selviää Yhteinen Leikki blogista 22.1. - 25.1.2009.

Kuvataiteilija Pasi Rauhala toteuttaa Lautanen projektinsa tämän kevään aikana myös Tukholmassa ja Berliinissä. Aiemmin Rauhala on taiteessaan käyttänyt julkista tilaa mm. kaupunkipeleissä.

Lisätietoja taiteilijasta http://www.pasirauhala.com